+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Sastanak Evropske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (GEON)

18.04.2018 | Agencija

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH) ove godine, biće po prvi put od nastanka, domaćin godišnjeg sastanka Evropske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (GEON), 23. po redu.

Organizatori, odnosno domaćini su Evropski Direktorat za kvalitet lijekova (EDQM) – institucija Vijeća Evrope i Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne I Hercegovine, a sastanak će biti održan u Sarajevu u periodu 14.05.-19.05.2018. godine.

Evropska Mreža laboratorija (OMCL) u okviru EDQM-a djeluje od 1995.godine kao podrška nadležnim tijelima za kontrolu kvaliteta lijekova u prometu, a koja se odvija nezavisno od proizvođača. Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove I medicinska sredstva Bosne I Hercegovine, je od početka uključena u rad Mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (GEON). Agencija za lijekove I medicinska sredstva Bosne I Hercegovine ima svoje predstavnike u Komisiji za Evropsku farmakopeju, a od nedavno i u procesu certifikacije usklađenosti aktivnih supstanci sa zahtjevima Evropske Farmakopeje (Ph.Eur). Saradnja EDQM I ALMBIH-a na navedenim poljima rezultirala je kontinuiranim usklađivanjem standarda za kvalitet lijekova u BiH sa EU zakonodavstvom.
 
Na listi GEON sada se nalazi 71 službena laboratorija za kontrolu lijekova iz 42 zemlje čiji eksperti svoja znanja, iskustva i probleme u radu razmjenjuju, izvještavaju i rješavaju na godišnjim sastancima za čiju organizaciju se članice svake godine izmjenjuju. Na ovogodišnjem sastanku učestvovaće 235 eksperata u radu po sesijama u toku pet dana.
Održavanje navedenog sastanka je dio pozitivnog predstavljanja značajne institucije u oblasti lijekova na aktuelnom putu Bosne i Hercegovine u Evropskim inetegracijama.