+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Kvalitet lijekova u skladu sa evropskim standardima

01.02.2018 | Agencija

BANjALUKA, 1. FEBRUAR /SRNA/ – Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak rekao je da je Agencija dobila priznanje MeÑ’unarodne akademije za klinicka ispitivanja /CRA/ za značajan napredak u ovoj oblasti za prošlu godinu, te da građani BiH mogu biti sigurni da je kvalitet/efikasnost/bezbjednost lijekova koji se koriste tokom kliničkih ispitivanja ocjenjana u skladu sa važećim evropskim standardima.

Zolak je naveo da su prvi konkretni koraci napravljeni na izgradnji farmakovigilanse, to jeste sistema za praćenje neželjenih dejstava.

„U toku je uspostavljanje komunikacije sa zdravstvenim radnicima u smislu boljeg nadzora nad lijekovima, a sa ciljem što bezbjednije primjene istih, koja je uvijek iznad efikasnosti“, rekao je Srni Zolak.

On je istakao da je Kontrolni laboratorij Agencije, koji je već dugi niz godina u mreži evropskih laboratorija, ove godine potvrdio svoj kredibilitet i visinu standarda poslovanja.

„Naša Agencija je učestvovala u izradi monografije za aktivnu supstancu raltegravir – Raltegravir tablete i Raltegravir tablete za žvakanje, koje su uvrštene u Evropsku Farmakopeju“, naveo je Zolak.

On je dodao da Agencija aktivno učestvuje u radu brojnih grupa Evropskog direktorata za kvalitet lijekova i zdravstvenu zaštitu /EDQM/.

Zolak je napomenuo da će Agencija i u ovoj godini nastaviti, između ostalog, dalji razvoj potrebnih elektronskih sistema podataka , te jačanje kapaciteta laboratorije, farmakovigilanse i inspekcijskog nadzora, te jačanje internih ekspertiza.

„Za sve navedeno potrebni su nam ljudski kapaciteti, kao i finansijski, te se nadamo da će vlasti u BiH prepoznati specifičnosti naše agencije u sistemu državne uprave, njenu ulogu i značaj u sistemu zdravstvene zaštite stanovništva u BiH i izaći u susret barem nekoj od brojnih molbi i zahtjeva koje šaljemo nadležnima“, zaključio je Zolak.