+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Nosioc dozvole Pharma Maac obavijestio o prestanku proizvodnje lijeka IMMUCYST (BCG imunoterapeutik) suspenzija za intravezikalnu primjenu

24.11.2016 | Agencija

U obavještenju se navodi da je Sanofi Pasteur poduzeo značajne korake za uspostavljanje proizvodnje ImmuCyst-a, te da se istražuju rješenja za održavanje dugoročne dostupnosti ovog lijeka, kao i da se još uvijek ne može obezbijediti dugoročni kontinuitet i pouzdanost snabdijevanja ovim lijekom. 
 Ovo obavještenje je nastavak obavještenja od 04.02.2015. god.
Obavještenjem od 18.11.2016. god. Sanofi Pasteur navodi da će proizvodnja ImmuCyst-a prestati sredinom 2017. god, te da će sav lijek koji do tada bude proizveden biti dostavljen u zemlje u kojima je proizvod bio ponovo vraćen na tržište i da neće biti dostupan na dodatnim tržištima.
 
Nosilac dozvole takođe navodi da odluka Sanofi Pasteur-a o obustavljanju proizvodnje i snabdijevanja ImmuCyst-om nije povezana sa pitanjem vezanim za bezbjednost. Sve doze ImmuCyst-a koji su trenutno na tržištu zadovoljavaju sve zahtjeve kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti.
 
Kako Sanofi Pasteur nije isporučivao ImmuCyst na tržište BiH tokom 2015. i 2016. god, znači da i one količine lijeka koje budu proizvedene do sredine 2017. god. takođe neće biti isporučene u BiH.
 
Sanofi Pasteur izržava žaljenje zbog potencijalnog uticaja koji ova odluka može imati na potrebe pacijenata i onih koji pružaju zdravstvene usluge.