+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Započela ocjena rizika od razvoja inhibitora kod pacijenata kod kojih se započinje s primjenom faktora VIII u liječenju hemofilije A

25.10.2016 | Agencija

Inhibitori faktora VIII su problem u liječenju ovim lijekovima, bilo rekombinantnim ili dobijenim iz ljudske krvi. Kod nekih pacijenata, organizam ih proizvodi kao reakciju na primjenu lijekova s koagulacionim faktorom VIII, posebno kod onih pacijenata kod kojih se po prvi put započinje liječenje. Inhibitori mogu spriječiti djelovanje lijeka i posljedično dovesti do gubitka kontrole krvarenja.
Pri EMA-i će se ocijeniti podaci iz navedenog istraživanja, zajedno sa svim drugim relevantnim podacima o lijekovima čije su aktivne supstance rekombinantni faktor koagulacije VIII i faktor koagulacije VIII dobijen iz ljudske krvi. U ocjeni će se razmotriti implikacije ovih novih podataka kod prethodno neliječenih pacijenata s hemofilijom A te će odrediti postoji li potreba za mjerama minimizacije rizika ili drugim izmjenama u odobrenjima za stavljanje u promet ovih lijekova.
Više o lijekovima
Ocjena se odnosi na sve lijekove odobrene u Evropskoj uniji (EU) čija je aktivna supstanca faktor koagulacije VIII. Faktor VIII je protein zgrušavanja (koagulacije) krvi, a lijekovi koji ga sadrže koriste se za privremeno povećanje nivoa ovog proteina kod pacijenata sa hemofilijom A, s ciljem sprečavanja i kontrole krvarenja.
Faktor VIII dobijen iz ljudske krvi ekstrahuje se iz krvne plazme, dok se rekombinantni faktor VIII dobija biotehnološkim metodama. Sljedeće aktivne supstance su rekombinantni faktori VIII: efmoroktokog alfa, moroktokog alfa, oktokog alfa, simoktokog alfa, susoktokog alfa i turoktokog alfa.
Više o postupku
Ocjena lijekova čija je aktivna supstanca faktor koagulacije VIII započeta je na zahtjev Instituta Paul-Ehrlich, prema članu 31. Direktive 2001/83/EZ.
Ocjenu će provesti PRAC, komitet odgovoran za ocjenu bezbjednosnihih pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje će donijeti niz preporuka. Preporuke PRAC-a će biti proslijeđene Komitetu za humane lijekove (CHMP), odgovornom za pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje će usvojiti konačno mišljenje. Posljednji korak u ovom postupku je usvajanje pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU, koju će usvojiti Evropska komisija.
Reference
1. Peyvandi F, Mannucci PM, Garagiola I, et al. A Randomized Trial of Factor VIII and Neutralizing Antibodies in Hemophilia A. The New England Journal of Medicine 2016;374(21):2054-64.