+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Obavijest o mogućim poteškoćama prilikom rekonstitucije lijeka Actilyse (alteplaza), 50 mg/50ml prašak i otapalo za otopinu za injekciju/infuziju

01.09.2016 | Agencija

Proizvođač lijeka je pokrenuo analizu koja se provodi na proizvodnom mjestu, da bi se identifikovao uzrok ovog događaja, a rezultati analize se očekuju u toku septembra 2016. godine.
U BiH do danas nije prijavljen niti jedan ovakav slučaj.
Obzirom na to da neispravno rukovanje može uzrokovati poteškoće u pripremi rekonstituisane otopine, lijek je potrebno primjenjivati u skladu s uputama u odobrenom tekstu sažetka karakteristika lijeka, odnosno posebno je  važno pridržavati se uputa za rukovanje koje se daju uz pakovanje transferne kanile, te takođe obezbjediti dovoljne količine zamjenskih pakovanja lijeka u bolnicama.

Lijek Actilyse (alteplaza), 50 mg/50ml,  prašak i otapalo za otopinu za injekciju/infuziju indikovan je za trombolitičko liječenje u akutnom infarktu miokarda, akutnoj, masivnoj emboliji pluća uz hemodinamičku nestabilnost i akutnom ishemijskom moždanom udaru.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBIH svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka, popunjavanjem obrasca koji se nalazi na internet stranicama www.almbih.gov.ba i koji se može dostaviti na adresu Agencije (Veljka Mlađenovića bb, 78000 Banja Luka) ili na mail ndl@almbih.gov.ba.