+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

EMA potvrdila preporuke za minimizaciju rizika od dijabetičke ketoacidoze povezane s primjenom SGLT2 inhibitora

20.03.2016 | Agencija

Dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija dijabetesa, uzrokovana niskim nivoim insulina. Rijetki slučajevi dijabetičke ketoacidoze, uključujući i one opasne po život, javili su se kod pacijenata koji su uzimali SGLT2 inhibitore u liječenju dijabetesa tipa 2, a dio tih slučajeva bio je atipičan, zato što bolesnici nisu imali nivoe šećera u krvi onoliko visoke koliko bi bilo očekivano.

Atipična prezentacija dijabetičke ketoacidoze može odgoditi postavljanje dijagnoze i liječenje. Zdravstveni radnici stoga trebaju razmotriti mogućnost ketoacidoze kod pacijenata liječenih SGLT2 inhibitorima koji imaju simptome koji odgovaraju ketoacidozi, čak i onda kada nivoi šećera u krvi nisu visoki.

Nakon ocjene slučajeva dijabetičke ketoacidoze, EMA je preporučila ažuriranje informacija o lijeku za SGLT2 inhibitore, kako bi se dijabetička ketoacidoza navela kao rijetka neželjena reakcija (koja se javlja u do 1 na 1000 pacijenata).

Pacijenti koji uzimaju neki od ovih lijekova trebaju biti svjesni simptoma dijabetičke ketoacidoze, koji uključuju brzi gubitak tjelesne mase, mučninu ili povraćanje, bol u trbuhu, pojačanu žeđ, ubrzano i duboko disanje, smetenost, neobičnu pospanost ili umor, sladak zadah iz usta, okus u ustima koji je sladak ili nalik metalu i promijenjeni miris mokraće i znoja. U slučaju pojave takvih simptoma bolesnici trebaju odmah potražiti ljekarsku pomoć.

Ako se posumnja na ili potvrdi dijabetička ketoacidoza, liječenje SGLT2 inhibitorom treba odmah prekinuti i ne smije se ponovno započeti, osim ako se nije otkrio i razriješio drugi uzrok ketoacidoze.

Zdravstveni radnici trebaju biti na oprezu kod pacijenata s rizičnim faktorima za ketoacidozu i trebaju obavijestiti pacijente o rizičnim faktorima. Oni uključuju nisku rezervu ćelija pankreasa koje luče insulin, naglo smanjenje doze insulina, povećanje potrebe za insulinom (zbog bolesti, operacije ili zlouporabe alkohola) i stanja u kojima je ograničen unos hrane ili koja mogu dovesti do teške dehidratacije.

Nadalje, EMA preporučuje privremeno obustavljanje liječenja SGLT2 inhibitorima kod pacijenata koji su hospitalizovani radi većih hirurških zahvata ili zbog teže bolesti.

Zaključno, EMA podsjeća zdravstvene radnike da SGLT2 inhibitori nisu odobreni za liječenje dijabetesa tipa 1 i napominje da su se neki slučajevi ketoacidoze javili kod off-label primjene ovih lijekova i u kliničkim ispitivanjima dijabetesa tipa 1.

Koristi SGLT2 inhibitora u liječenju dijabetesa tipa 2 i dalje nadmašuju njihove rizike.

EMA-ine preporuke temelje se na inicijalnoj ocjeni koju je proveo Komitet za ocjenu rizika na području farmakovigilanse (PRAC). Preporuke PRAC-a proslijeđene su Komitetu za humane lijekove (CHMP) koje ih je potvrdilo i usvojilo konačno mišljenje EMA-e. Mišljenje CHMP-a biće proslijeđeno Evropskoj komisiji na usvajanje pravno obvezujuće odluke za zemlje EU-a.

Informacije za pacijente

  • Kod pacijenata koji su u liječenju dijabetesa tipa 2 uzimali lijekove koji se nazivaju SGLT2 inhibitori javili su se rijetki slučajevi dijabetičke ketoacidoze.
  • Dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija dijabetesa. Simptomi uključuju brzi gubitak tjelesne mase, mučninu ili povraćanje, bol u trbuhu, pojačanu žeđ, ubrzano i duboko disanje, smetenost, neobičnu pospanost ili umor, sladak zadah iz usta, okus u ustima koji je sladak ili nalik metalu i promijenjeni miris mokraće i znoja.
  • U dijelu slučajeva dijabetičke ketoacidoze pacijenti liječeni SGLT2 inhibitorima nisu imali vrlo visoke nivoe šećera koje se uobičajeno javljaju u ovom stanju.
  • Pacijenti koji uzimaju SGLT2 inhibitore, a kod kojih se javi bilo koji od navedenih simptoma, trebaju odmah kontaktirati ljekara ili se javiti u najbližu bolnicu čak i ako njihovi nivoi šećera nisu vrlo visoki. Moguće je da će biti potrebno hitno liječenje i promjena lijekova za liječenje dijabetesa.
  • SGLT2 inhibitori su u EU-u dostupni pod sljedećim nazivima: Ebymect, Edistride, Forxiga, Invokana, Jardiance, Synjardy, Vokanamet i Xigduo.

Informacije za zdravstvene radnike

  • Rijetki slučajevi dijabetičke ketoacidoze, uključujući i one opasne po život, javili su se kod pacijenata koji su uzimali SGLT2 inhibitore u liječenju dijabetesa tipa 2. Dio tih slučajeva bio je atipičan jer su pacijenti imali samo umjereno povišene nivoe šećera u krvi, a dio slučajeva ketoacidoze javio se kod off-label primjene ovih lijekova i u kliničkim ispitivanjima kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.
  • Uvijek treba posumnjati na mogućnost dijabetičke ketoacidoze ako se kod pacijenata liječenih SGLT2 inhibitorom pojave nespecifični simptomi kao što su mučnina, povraćanje, anoreksija, bol u abdomenu, prekomjerna žeđ, otežano disanje, konfuzija, neuobičajen umor ili pospanost.
  • Zdravstveni radnici trebaju informisati pacijente o znakovima i simptomima dijabetičke ketoacidoze i savjetovati im da odmah potraže ljekarsku pomoć ako se pojave takvi znakovi ili simptomi.
  • Liječenje SGLT2 inhibitorom treba odmah prekinuti ako se sumnja na ili potvrdi dijabetička ketoacidoza, a liječenje se ne smije ponovno započeti, osim ako se nije otkrio i razriješio drugi uzrok ketoacidoze.
  • Liječenje SGLT2 inhibitorom treba privremeno obustaviti kod pacijenata koji su hospitalizovani radi većih hirurških zahvata ili zbog teže bolesti. Liječenje se može nastaviti nakon što se stanje bolesnika stabilizuje.
  • Potreban je oprez kod pacijenata s rizičnim faktorima za ketoacidozu a pacijente je potrebno obavijestiti o rizičnim faktorima. Oni uključuju nisku rezervu ćelija pankreasa koje luče insulin, naglo smanjenje doze insulina, povećanje potrebe za insulinom (zbog bolesti, operacije ili zlouporabe alkohola) i stanja u kojima je ograničen unos hrane ili koja mogu dovesti do teške dehidratacije.
  • Zdravstveni radnici se podsjećaju da su SGLT2 inhibitori odobreni samo za liječenje dijabetesa tipa 2.

Više o lijeku

Inhibitori ko-transportera natrijum-glukoze 2 (eng. sodium-glucose co-transporter 2 inhibitors, SGLT2 inhibitors) su lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Ovi lijekovi blokiraju bjelančevinu u bubrezima koja se naziva SGLT2, koja, prilikom filtracije krvi u bubrezima, apsorbuje glukozu iz mokraće natrag u krvotok. Blokirajući djelovanje SGLT2, ovi lijekovi dovode do toga da se više glukoze izlučuje u mokraći, čime se smanjuje nivo glukoze u krvi.

Sljedeći SGLT2 inhibitori odobreni su u EU-u: Ebymect (dapagliflozin/metformin), Edistride (dapagliflozin), Forxiga (dapagliflozin), Invokana (kanagliflozin), Jardiance (empagliflozin), Synjardy (empagliflozin/metformin), Vokanamet (kanagliflozin/metformin) i Xigduo (dapagliflozin/metformin).

Više o postupku

Ocjena SGLT2 inhibitora započela je na zahtjev Evropske komisije, prema čl. 20. Uredbe (EZ) br. 726/2004.

Ocjenu SGLT2 inhibitora proveo je PRAC, komitet odgovoran za ocjenu bezbijednosnih pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koji je donio niz preporuka. Preporuke PRAC-a proslijeđene su Komitetu za humane lijekove (CHMP), odgovornom za pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje je usvojilo konačno mišljenje EMA-e.

Mišljenje CHMP-a biće proslijeđeno Evropskoj komisiji na usvajanje pravno obvezujuće odluke za zemlje EU-a.

Saopštenje EMA-e možete pročitati ovdje.