+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Evropska agencija za lijekove započela ocjenu lijekova za liječenje dijabetesa iz grupe inhibitora SGLT2 zbog rizika od dijabetičke ketoacidoze

24.06.2015 | Agencija

EMA će sada ocijeniti sve dostupne podatke o riziku od dijabetičke ketoacidoze uz primjenu inhibitora SLGT2 i razmotriti jesu li potrebne promjene u načinu na koji se ovi lijekovi koriste u EU.
Dok je ova ocjena u toku, zdravstveni radnici u EU će biti pisanim putem obaviješteni o riziku od dijabetičke ketoacidoze i o načinu zbrinjavanja.
U BiH, od pomenutih lijekova za liječenje dijabetesa iz grupe inhibitora SGLT2, dozvolu za stavljanje u promet ima lijek sa aktivnom supstancom empagliflozin. Dozvola je izdata 02.03.2015. god. ali se lijek još uvijek ne nalazi na našem tržištu.
Bolesnici se u slučaju  zabrinutosti ili pitanja oko korištenja lijekova za liječenje dijabetesa trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru. Važno je da bolesnici koji boluju od dijabetesa nastave uzimati propisane lijekove i da ih ne prestanu uzimati bez prethodnog savjetovanja sa ljekarom.
Više informacija o ovom postupku dostupno je na stranicama EMA-e, odnosno ovdje .