+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Završena Prva međunarodna regulatorna konferencija u organizaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH \”Pet godina ALMBiH, perspektive\”

24.03.2015 | Agencija

Posebna čast i zadovoljstvo bila nam je ugostiti predstavnike regulatornih tijela iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava iz regiona, predstavnike Svjetske zdravstvene orgaizacije, Evropskog direktorata za kvalitet lijekova (EDQM-a), uvažene eminintne stručnjake iz zemlje i okruženja  iz oblasti regulative lijekova, kontrole kvaliteta lijekova, zdravstvenih tehnologija i primjene informacionih tehnologija.
Konferenciji je prisustvovalo oko 160 učesnika, predstavnika proizvođača lijekova, veleprometnika lijekova i medicinskih sredstava, regulatornih tijela nadležnih za oblast lijekova i medicinskih sredstava, predstavnika ministarstava zdravlja i fondova zdravstvenog osiguranja.
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH predstavila je svoj dosadašnji rad i rezultate tokom petogodišnjeg perioda postojanja koji je iza nas, ali i perspektive i izazove koji nas čekaju u budućnosti i sa kojima ćemo se hrabro nositi kako bismo ponosno išli u korak sa savremenim trendovima i zahtjevima na polju regulative lijekova i medicinskih sredstava.
Tokom konferencije obrađeno je i predstavljeno nekoliko tematskih cjelina:
  • Prezentacije regulatornih tijela iz oblasti regulative i kontrole kvaliteta lijekova 
  • Specifične oblasti u fokusu regionalnih regulatornih tijela u oblasti lijekova
  • Regulativa lijekova i mogućnost primjene zdravstvenih tehnologija u zdravstvenom sistemu
  • Primjena informacionih tehnologija u regulativi lijekova
  • Specifične oblasti u fokusu ALMBiH
 
 
 
 
 
 
 
Pored navedenog, održana je radionica „NeeS BiH“, za nosioce dozvola za stavljanje lijeka u promet i tom prilikom  predstavljene opšte informacije, ali i praktični primjeri, te najčešće dileme i pitanja iz ove oblasti.
 
Održan je i okrugli sto sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom na temu dosadašnjeg rada Agencije, postignutih rezultata, te neophodnosti izmjena važećeg Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, u cilju efikasnog praćenja i dalje implementacije EU direktiva iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.
 
Ovom prilikom želimo još jednom da se zahvalimo svim učesnicima Konferencije na velikom odzivu i neprocjenjivom doprinosu kroz koji smo zajedničkim snagama napravili veliki iskorak u daljem procesu unapređenja oblasti regulative lijekova i medicinskih sredstava u BiH.