+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Obavijest o prestanku proizvodnje vakcina koje sadrže atenuiranu virusnu vakcinu protiv morbila proizvođača Sanofi Pasteur (TRIMOVAX i ROUVAX)

03.02.2015 | Agencija

Na tržištu Bosne i Hercegovine ovaj prekid proizvodnje se odnosi na vakcine TRIMOVAX, živa atenuirana virusna vakcina protiv morbila (soj schwarz), parotitisa (soj urabe am-9) i rubeole (soj wistar ra 27/3m) i ROUVAX (virusna vakcina protiv morbila).

Proizvođač naglašava da odluka o prestanku proizvodnje nije povezana sa pitanjem bezbijednosti i efikasnosti ovih vakcina, te da je vezana za dugoročnu održivost proizvodnje. Na osnovu trenutnih projekata snabdijevanja proizvođača Sanofi Pasteur, vakcine su bile dostupne do kraja 2014. god, dok će vakcina ROUVAX u jedenodoznom pakovanju biti ograničeno dostupna do kraja 2017. god.

Trenutno dostupne doze koje će se distribuirati od strane Sanofi Pasteur-a mogu se nastaviti koristiti u uobičajenim uslovima sve do isteka roka trajanja naznačenog na pakovanju vakcina.

Proizvođač je o ovom prekidu proizvodnje informisao zdravstvene vlasti, uključujući zdravstvene vlasti u Francuskoj (ANSM , zemlje proizvođača) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.