+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

ALMBiH prisustvovala konferenciji pod nazivom \”Jačanje komunikacije sa pacijentima i zdravstvenim radnicima\”

08.07.2014 | Agencija

Angažovanje pacijenata i zdravstvenih radnika ima za cilj povećanje povjerenja javnosti. Učestvovanje javnosti u donošenju odluka, kao i podizanje njihovog znanja i stepena razumijevanja regulatornih odluka doprinosi izgradnji povjerenja i vjere u cijeli regulatorni sistem u vezi lijekova.

Na jednom mjestu su se okupili predstavnici regulatornih tijela za oblast lijekova u Srbiji i regionu, kao i udruženja pacijenata i udruženja zdravstvenih radnika iz Srbije. Učestvovalo je oko 150 delegata iz preko 50 različitih organizacija, a tu su bili i eminentni predavači i gosti iz više od 20 zemalja članica EU i zemalja u predpristupnom statusu.

Kroz predavanja istaknutih stručnjaka iz EMA i drugih agencija za lijekove i udruženja na evropskom nivou, kao i kroz diskusiju i dijalog, pacijenti i zdravstveni radnici su mogli da se upoznaju sa najboljim praksama u saradnji između vladinog sektora i ovih ciljnih grupa u EU. Ovaj događaj je bio veliki korak u uspostavljanju takvog sistema u zemljama koje nisu članice EU, i još jedan oblik približavanja EU standardima i praksama u oblasti regulative lijekova.

U svom pozdravnom govoru, zamjenik izvršnog direktora EMA, gospodin Andreas Pot je izjavio da se sa ovim događajem završavaju aktivnosti koje se obavljaju u okviru prve faze programa IPA, koji će biti praćen sa IPA II, obezbjeđujući nastavak pretpristupnih aktivnosti.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) takođe smatra da postoji mnogo dodirnih tačaka u kojima razmjena informacija, podrška i saradnja sa pacijentima i zdravstvenim radnicima može biti od obostrane koristi, te će u svom budućem radu više pažnje posvećivati jačanju ove saradnje.