+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Glaxo Smith Kline je obavijestio ALMBiH o programu minimizacije rizika vezanog za reakcije preosjetljivosti na abakavir

10.03.2014 | Agencija

GlaxoSmithKline d.o.o.Sarajevo, nosilac dozvole za promet lijeka KIVEXA u BiH, koji u svom sastavu ima aktivnu supstancu abakavir je obavijestio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o programu minimizacije rizika vezane za reakcije preosjetljivosti.

Glavni simptomi koji su udruženi sa preosjetljivošću su povišena temperatura, osip, gastrointestinalni simptomi (muka, abdominalni bol, povraćanje i dijareja), opšta malaksalost, nesvjestica, glavobolja.
Rutinske mjere minimizacije rizika podrazumijevaju detaljne informacije o reakcijama preosjetljivosti na abakavir u Rezimeu glavnih karakteristika lijeka i Uputstvu za pacijente, kao i kartice upozorenja na reakcije preosjetljivosti na abakavir koje se nalaze u svakom pakovanju lijeka Kivexa.

Nosilac dozvole planira provesti i dodatne mjere minimizacije rizika a one uključuju Obavijest za ljekare i edukativni materijal za ljekare sa osnovnim informacijama vezanim za reakcije preosjetljivosti u  cilju obavještavanja o najnovijim saznanjima vezanim za lijek Kivexa.

Obavijest za ljekare…