+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Svim zainteresovanim pravnim licima vezano za uvoz medicinskih sredstava

21.04.2013 | Agencija

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza („Službeni glasnik BiH“, broj 4/13) treba da se tumači zajedno sa članom 13. tačka 6. Pravilnika o proizvodnji i prometu na veliko medicinskih sredstava („Službeni glasnik BiH“, broj 71/12), jer je Pravilnik „lex specialis“ iz oblasti medicinskih sredstava u odnosu na Odluku, kao opšti uvozni akt.

To znači da kada uvoz medicinskog sredstva vrši pravno lice koje nije nosilac potvrde o upisu tog sredstva u registar kod Agencije, onda mu je dovoljna saglasnost nosioca registracije kod Agencije ili saglasnost proizvođača medicinskih sredstava.

Napominjemo da nosilac registracije medicinskog sredstva kod Agencije stiče to pravo na osnovu pisma autorizacije koje mu daje proizvođač medicinskog sredstva, što znači da proizvođač nikako ne treba biti ograničen u izboru uvoznika, a da li će saglasnost davati samo nosiocu registracije medicinskog sredstva ili i drugim pravnim licima, to je stvar njihovog međusobnog ugovornog odnosa.