+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Povlačenje iz upotrebe medicinskih sredstava koja sadrže živu

27.02.2013 | Agencija

Direktiva 2007/51 Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Savjeta od 25. septembra 2007. godine, kojom se dopunjuje direktiva Savjeta br. 76/769 Evropske Unije, odnosi se na ograničenja puštanja u promet izvjesnih mjernih instrumenata koji sadrže živu i njihove zamjene pouzdanim alternativama u zdravstvenoj zaštiti i ostalim oblastima profesionalne i industrijske upotrebe.

Slijedeći preporuke pomenute evropske direktive, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) je na X sjednici Komisije za medicinska sredstva, koja je održana 18.11.2011. godine, razmatrala primjenu medicinskih sredstava koja sadrže živu i njihovu upotrebu na području Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je odlučeno da se preporuke evropske direktive 2007/51/EC usvoje i, shodno tome, izvrši ograničenje korištenja i distribucije medicinskih sredstava koja sadrže živu u Bosni i Hercegovini. Na taj način bi implementacija direktive doprinijela očuvanju životne sredine, a samim tim i očuvanju zdravlja ljudi, tako što će se spriječiti da živa postane dio otpada.

Komisija je donijela zaključak da bi trebalo ograničiti uvoz medicinskih sredstava koja sadrže živu, naročito toplomjera za mjerenje tjelesne temperature, koji su namijenjeni opštoj populaciji, ali i tlakomjera sa živom. Upotreba ovih sredstava bi se  ograničila na korištenje, isključivo, u zdravstvenim ustanovama. Kraj 2012. godine je predloženi rok za povlačenje iz prometa medicinskih sredstava koja sadrže živu. Od tada se navedena medicinska sredstva ne bi trebala prometovati u apotekama i na ostalim prodajnim mjestima, tj. ne bi trebala biti dostupna široj javnosti, već isključivo za potrebe stručnih lica.

ALMBiH apeluje na sve zdravstvene radnike, da postupe u skladu sa odlukom Komisije za medicinska sredstva, te u maloprodajnim zdravstvenim objektima (zdravstvene ustanove, specijalizovane prodavnice i apoteke) obezbijede dovoljnu količinu medicinskih sredstava koja ne sadrže živu, a imaju istu namjenu kao i ona koja je sadrže, kako bi se medicinska sredstva koja sadrže živu mogla povući iz maloprodajnih zdravstvenih objekata.

\"mjerac_pritiska\"\"toplomijer\"