+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Evropska agencija za lijekove započela procjenu kombinovanih oralnih kontraceptiva treće i četvrte generacije

30.01.2013 | Agencija

Rizici od venske tromboembolije uz primjenu kombinovanih oralnih kontraceptiva

Venska tromboza je nastanak krvnih ugrušaka u venama, koji cirkulacijom mogu doći do pluća i uzrokovati začepljenje plućnih krvnih sudova, odnosno plućnu emboliju. Poznato je da kombinovani oralni kontraceptivi nose rizik od venske tromboembolije koja se uz primjenu ovih lijekova javlja vrlo rijetko. Apsolutni rizik od venske tromboembolije uz primjenu kombinovanih oralnih kontraceptiva je vrlo nizak i manji je od rizika za vensku tromboemboliju povezanog s trudnoćom. Rizik od venske tromboembolije kreće se između 20 i 40 slučajeva na 100 000 žena tokom jedne godine korištenja, a različit je za oralne kontraceptive različitih generacija. Rizik od venske tromboembolije veći je za kombinirane oralne kontraceptive treće i četvrte generacije nego za kombinovane oralne kontraceptive prve i druge generacije.

Primjena i neželjena dejstva kombinovanih oralnih kontraceptiva u Bosni i Hercegovini

Agencija za lijekove i medicinske sredstva BiH (ALMBiH) aktivno prati sve nove informacije o primjeni kombinovanih oralnih kontraceptiva i postupit će u skladu s preporukama PRAC-a.
Trenutno ne postoje novi signali o povećanoj učestalosti venskih tromboembolijskih događaja za kombinovane oralne kontraceptive.

Svi poznati podaci o riziku od venske tromboembolije kod primjene kombinovanih oralnih kontraceptiva uvršteni su u Rezimee glavnih karakteristika lijeka i uputstva o lijeku ovih lijekova.

Neophodno je da budemo svjesni rizika od venske tromboembolije kod primjene kombinovanih oralnih kontraceptiva.

Rizični faktori za vensku ili arterijsku trombozu, odnosno tromboembolijski ili cerebrovaskularni događaj:

Rizik raste s:

–       godinama,

–       kod pušača (u starijih pušača koji mnogo puše rizik raste, posebno kod žena starijih od 35 god),

–       kod pozitivne porodične anamneze (npr. venska ili arterijska tromboebolija kod braće ili kod roditelja u relativno ranoj dobi),

–       s pretilnošću (indeks tjelesne mase viši od 30 kg/m²,

–       kod pacijentica s dislipoproteinemijom,

–       kod pacijentica s hipertenzijom,

–       kod pacijentica s migrenom,

–       kod pacijentica s bolešću srčanih zalisaka,

–       kod pacijentica s fibrilacijom atrija,

–       produženom imobilizacijom, težom operacijom, bilo kakvom operacijom u području nogu ili teškom traumom. U navedenim situacijama savjetuje se prekid primjene kombinovanih oralnih kontraceptiva (u slučaju očekivane operacije najmanje 4 sedmice prije) i nastaviti s primjenom dvije sedmice nakon potpunog oporavka.

Neki od ranih znakova i simptoma venske ili arterijske tromboze, koje uvijek valja imati na umu i na koje svakako treba upozoriti pacijentice, mogu biti:

–       bol ili otok jedne noge,

–       iznenadna bol u prsima, iznenadni gubitak daha, iznenadni kašalj bez jasnog uzroka,

–       svaka neuobičajena, jaka, produžena glavobolja,

–       iznenadni, djelimični ili potpuni gubitak vida,

–       dvoslike,

–       nejasan govor ili afazija,

–       vrtoglavica,

–       gubitak svijesti s fokalnim napadima ili bez njih,

–       slabost ili jako izražena utrnulost koja iznenada zahvata jednu stranu ili jedan dio tijela,

–       smetnje motorike,

–       akutni bolovi u trbuhu.

Nova saznanja vezana za primjenu kombinovanih oralnih kontraceptiva koji sadrže drospirenon

Nove studije su pokazale da bezbjednosni profil kombinovanih oralnih kontraceptiva koji sadrže drospirenon ne odgovara profilu kontraceptiva "druge generacije", kako se ranije smatralo, već je sličniji bezbjednosnom profilu kontraceptiva "treće generacije”.

Naime, nove epidemiološke studije pokazale su kako je rizik nastanka venske tromboembolije (VTE) za kombinovane oralne kontraceptive (KOK) koji sadrže drospirenon, a u koje spadaju Yasmin i Yaz, veći od rizika kod primjene KOK-a koji sadrže levonorgestrel, u koji spada Triquilar (kontraceptivi "druge generacije"). Rizik nastanka VTE-a kod primjene KOK-a koji sadrže drospirenon je sličan riziku koji se javlja pri uzimanju KOK-a koji sadrže desogestrel (Novynette) ili gestoden (Logest, Lyndynette), odnosno kontraceptivi "treće generacije".

Rizik nastanka venske tromboembolije (VTE) povezan s primjenom kombinovanih oralnih kontraceptiva je dobro poznati rizik. Rizik nastanka VTE-a povezan s primjenom kombinovanih oralnih kontraceptiva je ukupno malen i manji je od rizika VTE-a povezanog s trudnoćom.

Za određenu dozu estrogena, učestalost nastanka VTE-a zavisi od progestogenske komponente KOK-a. Rizik nastanka VTE-a je najveći tokom prve godine primjene ili zamjene jednog kombinovnog oralnog kontraceptiva drugim.

Ranije studije pokazale su kako je rizik nastanka VTE-a veći kod primjene KOK-a koji sadrži desogestrel ili gestoden nego kod KOK-a koji sadrži levonorgestrel.

Yasmin i Yaz su kombinovani oralni kontraceptivi koji sadrže relativno novi progestogen koji je prvi put dobio odobrenje za stavljanje u promet u svijetu 2000. godine. Od tada se provode ispitivanja koja bi utvrdila stvarni nivo rizika VTE-a povezanog s primjenom Yasmina odnosno Yaza u odnosu na druge KOK-e.

Ljekari trebaju biti svjesni novih informacija kada propisuju kombinovane oralne kontraceptive.

ALMBiH daje preporuke zdravstvenim radnicima o načinu propisivanja kombinovanih oralnih kontraceptiva te preporuke korisnicama;

Preporuke za zdravstvene radnike:

• Rizik nastanka venske tromboembolije (VTE) za kombinovane oralne kontraceptive (KOK) koji sadrže drospirenon, uključujući Yasmin i Yaz, veći je od rizika KOK-a koji sadrže levonorgestrel (Triquilar) (kontraceptivi "druge generacije") te je sličniji riziku KOK-a koji sadrže desogestrel (Novynette) ili gestoden (Logest, Lindynette) (kontraceptivi "treće generacije")
• KOK-i koji sadrže levonorgestrel (Triquilar) imaju najmanji rizik za nastanak VTE-a
• Pri propisivanju lijeka potrebno je uzeti u obzir individualni rizik svake žene i kontraindikacije za primjenu, uključujući ženino iskustvo s drugim formulacijama (druga neželjena dejstva kao npr. agitiranost, zadržavanje tečnosti i sl.)
• Svi KOK-i uključujući one koje sadrže drospirenon (Yasmin i Yaz), trebaju biti s oprezom propisivani pacijenticama s prekomjernom tjelesnom masom (BMI>30) ili pacijenticama koje imaju povećani rizik iz drugih razloga
• Procijenjeni rizik za nastanak VTE-a kod pacijentica koje ne uzimaju oralnu kontracepciju je 1 slučaj VTE-a na 10 000 žena godišnje. Za poređenje, procjenjuje se 6 slučajeva VTE-a na 10 000 trudnoća. U zdravih žena koje uzimaju KOK-e koji sadrže drospirenon (Yasmin) očekuje se 3 do 4 slučaja VTE-a na 10 000 pacijentica godišnje.
• Ne postoji razlog za prekid terapije KOK-om koji sadrži drospirenon ili bilo koji drugi KOK na osnovu najnovijih saznanja u onih žena koje ga kontinuirano uzimaju i ne spadaju u rizičnu skupinu (kontraindikacije) i dobro ga podnose.

Preporuke za korisnice:

• Svi hormonalni kontraceptivi imaju pozitivan odnos koristi i rizika, što znači da su efikasni i sigurni kada se primjenjuju na preporučeni način. Imaju važnu javno-zdravstvenu dobrobit uključujući izbjegavanje neželjene trudnoće. Ako uzimate Yasmin ili Yaz i dobro ga podnosite, ne postoji razlog za prestanak njegovog uzimanja na osnovu novih saznanja. Kada se ovi lijekovi primjenjuju u skladu sa preporukama, dobrobit uzimanja svih kombinovanih oralnih kontraceptiva (KOK) je veći od rizika nastanka neželjenog dejstva venske tromboembolije.
• Ako ste zabrinuti vezano za uzimanje oralnih kontraceptiva, savjetujte se o tome s Vašim ljekarom, ali nastavite uzimati kontracepciju do susreta s ljekarom. Ako prestanete uzimati oralni kontraceptiv trebat ćete koristi neku drugu metodu za sprečavanje neželjene trudnoće.
• Postoji veliki izbor različitih oralnih kontraceptiva. Vaš ljekar će Vam moći reći o Vašem najprikladnijem izboru (individualizacija terapije) prema Vašoj istoriji bolesti (ranije preboljele bolesti) ili nekoj drugoj kontraindikaciji.
• Rizik nastanka venske tromboembolije (VTE) povezan s primjenom svih kombiniranih oralnih kontraceptiva je dobro poznati rizik. Rizik nastanak VTE-a povezan s primjenom kombiniranih oralnih kontraceptiva je ukupno malen i manji je od rizika VTE-a povezanog s trudnoćom.
• Kombinovani oralni kontraceptivi sadrže estrogen (etinilestradiol) i progestogen. Za određenu dozu estrogena, učestalost nastanka VTE-a zavisi od progestogenske komponente kombiniovnog oralnog kontraceptiva. KOK-i koji sadrže progestogen levonogestrel (Triquilar) imaju najmanji rizik za nastanak VTE-a, dok KOK-i koji sadrže progestogene drospirenon (kao što je Yasmin ili Yaz), desogestrel (Novynette) ili gestogen (Logest, Lindynette) imaju nešto veći rizik.

Informacija o lijeku Diane-35 obložene tablete

Francuska agencija za zdravstvenu sigurnost proizvoda za zdravstvo (ANSM) je 30. januara 2013. godine na svojim internetskim stranicama objavila da je pokrenut postupak za suspenziju odobrenja za stavljanje lijeka Diane-35 u promet u Francuskoj, koji će biti završen u sljedeća tri mjeseca. Navedeni lijek je u Francuskoj odobren za liječenje akni kod žena, a ANSM je ocijenio da je odnos koristi i rizika primjene ovog lijeka u navedenoj indikaciji negativan zbog mogućnosti nastanka tromboembolije.
Lijek Diane-35 obložene tablete je u Bosni i Hercegovini odobren za liječenje simptoma androgenizacije kod žena i akni uzrokovanih tim hormonskim poremećajem. Androgenizacija kod žena znači javljanje sekundarnih muških polnih karakteristika kao što su pojačana dlakavost ili muški tip gubitka kose. Androgenizacija se kod žena često javlja u sklopu sindroma policističnih jajnika, što je praćeno poremećajem ovulacije. Sindrom policističnih jajnika često je povezan s brojnim drugim poremećajima u organizmu, što uključuje i povećanu sklonost zgrušavanju krvi i nastanku krvnih ugrušaka.
Naglašavamo da lijek Diane-35 obložene tablete nije odobren za primjenu kao oralni kontraceptiv, nego isključivo za liječenje simptoma androgenizacije kod žena, što se obično javlja u sklopu sindroma policističnih jajnika.

U ALMBiH nije bilo prijava tromboembolijskih događaja uz primjenu lijeka Diane-35 obložene tablete. ALMBiH će i dalje pratiti bezbjednost primjene lijeka Diane-35 obložene tablete te će o svim novim informacijama javnost biti pravovremeno obaviještena.

Zaključak

Kod pacijentica koje uzimaju bilo koji od kombinovanih oralnih kontraceptiva ili lijekova koji sadrže ženske polne hormone do daljnjega nema razloga za prestanak liječenja ovim lijekovima. Za sva eventualna pitanja o liječenju potrebno je obratiti se svojem ljekaru. Zdravstvene radnike podsjećamo da je pri propisivanju svih lijekova potrebno uzeti u obzir indikacije, kontraindikacije, upozorenja i druge mjere opreza, što je za svaki lijek navedeno u Rezimeu glavnih karakteristika lijeka.

Kod donošenja odluke o eventualnim regulatornim akcijama vezanima za rizike od venske tromboembolije kod primjene kombinovanih oralnih kontraceptiva treće i četvrte generacije, kao i drugih lijekova koji sadrže ženske polne hormone (u koje se ubraja i lijek Diane-35 obložene tablete), ALMBiH će pratiti preporuke Evropske agencije za lijekove, odnosno njenog Komiteta za ocjenu rizika na području farmakovigilanse (PRAC).

ALMBiH će nastaviti pratiti bezbjednost primjene kombinovanih oralnih kontraceptiva treće i četvrte generacije, kao i drugih lijekova koji sadrže ženske polne hormone te će o svim novim informacijama javnost biti pravovremeno obaviještena.