+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Od 01.01.2013. god. za uvoz lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH nije potrebna posebna saglasnost Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

30.12.2012 | Agencija

U Odluci o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza („Službeni glasnik BiH“, br. 22/98, 30/02, 40/02 i 20/05), tačka III mijenja se i glasi:

„Za opojne droge, lijekove, lijekove proizvedene iz ljudske krvi i slične farmaceutske proizvode, dozvolu za uvoz izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija), i to:

1) za uvoz lijekova koji imaju dozvolu Agencije za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: BiH), nije potrebno imati posebnu dozvolu za uvoz od Agencije;

2) za uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, dozvolu izdaju nadležna entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine;

3) za uvoz rizičnih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, dozvolu izdaje Agencija;

4) za uvoz lijekova koji sadrže opojne droge, psihotropne supstance i prekursore, dozvolu izdaje Agencija;

5) za uvoz medicinskih sredstava koja su upisana u Registar medicinskih sredstava, potrebno je priložiti potvrdu o upisu medicinskog sredstva, izdatu od Agencije, a u slučaju kada uvoznik nije pravno lice koje je dobilo potvrdu o upisu medicinskog sredstva u registar od Agencije, isti mora priložiti izjavu o saglasnosti nosioca za uvoz od nosioca potvrde o upisu tog medicinskog sredstva u registar Agencije i;

6) za uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u Registar medicinskih sredstava potrebna je saglasnost za uvoz od Agencije. 

Za uvoz lijekova koji se upotrebljavaju pri liječenju životinja dozvolu izdaje Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ured).

Za ostale robe koje su predmet uvoza, a nisu u nadležnosti Agencije ili Ureda, dozvolu za uvoz izdaju nadležna entitetska  ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. 

Roba iz stava 1. ove tačke utvrđena je u Prilogu broj 2. -Popis opojnih droga, lijekova, lijekova proizvedenih iz ljudske krvi i sličnih farmaceutskih proizvoda, koji je sastavni dio ove Odluke.

Ukoliko je Odlukom o usaglašavanju i utvrđivanju Carinske tarife za narednu godinu došlo do izmjena nekog od tarifnih brojeva iz Priloga ove Odluke smatra se i da je ova Odluka izmjenjena u tom dijelu. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine će, po potrebi, sačiniti prečišćeni tekst Priloga ove Odluke koji će sadržavati ažurirane tarifne oznake prema važećoj Carinskoj tarifi.“.

Ova Odluka će se primjenjivati od 01.01.2013. godine.